Öppna Excelfilen eller den tab-separerade textfilen, markera hela innehållet och kopiera det.
Välj ”Mottagarlistor” i sidopanelen, samt den listan du vill importera till. Välj sedan ”Importera mottagare”.
Här ska du klistra in mottagarna från din fil. Klicka på ”Ladda upp mottagare”. I nästa steg matchar du dina kolumner mot mottagaregenskaper. Här kan du också välja om du vill uppdatera existerande mottagare eller inte.
Välj sedan ”Spara kolumnval”. I nästa steg får du en överblick över de adresser som du har valt att importera. Välj ”Starta import”. Efter importen är klar visas en överblick.

Det har man för att mottagaren ska kunna se meddelandet i webbläsaren.

En länk där mottagaren kan avanmäla sig från kommande utskick från publikationen. Avanmälningslänk ska finnas med i utskicken. Mer om detta finns att läsa i Swedmas etiska regler för e-postmarknadsföring.

Innehållsyta är den ytan som finns i ditt meddelande där du kan dra in dina innehållsblock. Läs mer om innehållsblock här.

Innehållsblock är färdiga designblock som du kan dra in i ditt meddelande, när du arbetar med ditt innehållet i ett meddelande.

Preheader är den allra första texten i ett meddelande, den som ligger överst. Den är speciellt viktig när meddelandet öppnas i en mobiltelefon. Ibland ser man fortfarande att det bara står ”Webbversion” eller klicka här om ditt mail ser konstigt ut”, men det är att slösa bort det här fina utrymmet. Skriv istället en kort inledande text som beskriver ditt innehåll och som ska locka mottagaren att läsa vidare, gärna något som kompletterar meddelandets ämnesrad.

I statistiken mäter vi de mottagare som klickar på en länk i ett meddelande och får därmed ett nyckeltal på antal klick.

En mottagare som avanmäler sig från framtida utskick.

En mottagare som anmäler sig som prenumerant på utskick från en viss publikation.

Antingen har de klickat på en länk i meddelandet eller visat bilderna i mailklienten.

Det finns fyra olika kategorier av studsar, – hårda, mjuka, spam och övriga.
Hård studs innebär att mottagaradressen inte finns.
Mjuka studsar är temporära studsar, såsom full inkorg.
Spam är när mottagarens spamfilter tycker att meddelandet är spam och att meddelandet därför inte levereras till mottagaren.
Under övrig studs hamnar de studsar som BizWizard inte kan tolka, där studskod och text avviker från standard.

Gå in under ”Adminstration” i sidopanelen. Tryck på +-tecknet vid Användare. Fyll i uppgifterna och Välj ”Skapa användare”.

Gå in under ”Administration” i sidopanelen. Klicka på ”Användare”, välj korrekt användare, välj ”Redigera användare” längst till höger på användaren. Välj ”Ändra användares lösenord”. Tänk på att använda minst 6 tecken. Tryck på ”Spara lösenord”.

BizWizard skickar endast en gång per utskickstillfälle till en specifik e-postadress. Ifall mottagarens e-postadress finns med i flera listor  får mottagaren bara ett utskick. Om mottagaren finns i BizWizard med flera e-postadresser så skickas meddelandet till varje e-postadress.

Text, används oftast till kortare värden såsom företagsnamn, förnamn, efter namn osv.
Textruta används väldigt sällan men kan användas för tex text på flera rader såsom fakturaadress.
Nummer, egenskap som ENDAST innehåller siffror. Observera att specialtecken och mellanslag tillåts ej. Vanlig typ för text kundnummer.
Kryssruta – används vid frågor med valmöjligheter, tex intresseområden, och tillåter flera svar.
Lista – Flera val men möjlighet till ett svar. T ex land, stad.
E-post – innehåller mottagarens e-postadress.
Förnamn – innehåller mottagarens förnamn.
Efternamn- innehåller mottagarens efternamn.
Mobilnummer- innehåller mottagarens mobilnummer.

Gå in under ”Administration” i sidopanelen. Klicka på +-tecknet vid ”Mottagaregenskaper”. Ange därefter namn och typ. Spara sedan genom att klicka på ”Skapa ny mottagaregenskap”.

Läs mer om mottagaregenskaper här.

Gå in på ”Mottagarlistor” i sidopanelen. Leta upp opt-outlistan för publikationen. Klicka dig in där och välj sedan ”Importera mottagare”. Här kan du läsa mer om hur du importerar mottagare.

Antalet mottagarlistor är obegränsat. En mottagare kan finnas med på hur många listor som helst.

Gå in under ”Mottagare” i sidopanelen. Sök fram mottagaren, markera och justera genom att välja ”pennan” till höger. Välj ”Blockera mottagaren från alla utskick”

Gå in under ”Mottagare” i sidopanelen. Sök fram mottagaren. Markera mottagaren och justera genom att välja ”pennan” till höger. Ta bort Opt-outlistan på mottagaren. Välj ”Spara”.

Mottagaren läggs till på opt-outlistan för den publikationen som meddelandet tillhör.

Välj ”Mottagarlistor” i sidopanelen, samt den listan du vill importera till. Sedan ”Lägg till mottagare”.

Gå in under mottagarlistor, sök efter total opt-out. Där kan du välja ”lägg till mottagare”. Då kommer inte mottagaren att få några utskick oavsett publikation.

När du redigerar innehållet i meddelandet finns det en knapp för ”skicka test” i den svarta listen.

Vi stödjer följande format: jpg, png och gif.

Att ditt meddelande anpassar sig till olika enheter med lägre eller högre upplösning. Det innebär att mottagaren kan läsa ditt meddelande även i sin smartphone eller surfplatta.

Det finns två sätt. Det första är att gå in under ”Arkiv” i sidopanelen. Klicka på +-tecknet och välj ”Ladda upp ny bild”.
Det andra sättet är att ladda upp en bild när du redigerar ett bildblock i ett meddelande. Välj ”Ladda upp ny bild” eller dra in en bild från din dator, ex.vis från skrivbordet.

Gå in på ”Publikationer” i sidopanelen, välj ”Skapa ny publikation”. Fyll i namnet på publikationen och gå vidare i inställningarna.

Gå in under ”Mottagarlistor” i sidopanelen, sök efter den listan du vill ta bort. Klicka på papperskorgen till höger.

Exempel på olika publikationer kan vara nyhetsbrev, event, kampanj, pressinfo osv. Varje publikation innehåller avsändarinformation, och är kopplad till rätt mall/mallar. Publikationen hanterar också påanmälningar (opt-in) och avanmälningar (opt-out).

Välj mottagarlista i sidopanelen, samt den listan du vill importera till. Välj sedan ”Importera mottagare”.
Här ska du klistra in mottagarna från din fil. Observera att det ska vara en tab-separerad lista. Klicka på ”Ladda upp mottagare”. I nästa steg matchar du dina kolumner mot mottagaregenskap.
Här kan du också välja om du vill uppdatera existerande mottagare eller inte.
Välj sedan ”Spara kolumnval”, I nästa steg får du en överblick över det som du har valt att importera. Välj ”Starta import”. Efter importen är klar visas en överblick.